🚨 Sporten met koorts? Niet doen! Waarom is het een risico en wanneer kun je weer beginnen?

In de winterperiode zijn meer mensen om je heen ziek, wat voor jezelf ook het risico vergroot op ziekte. Je kan sneller besmet raken deze periode doordat virussen zich gemakkelijker verspreiden in koude en droge lucht én we vaker binnen zitten met anderen en de besmetting vaak verloopt via hoesten, niezen of aanraking van besmette oppervlakken. Ook hebben we minder zonlicht, minder vitamine D welke een belangrijke rol spelen in je afweer en de hersteltijd bij ziekte kan soms ook wat langer duren omdat er meer ziekteverwekkers circuleren en je lichaam al meer onder druk staat door de winterse omstandigheden.

Lees meer »

Schoeisel: vriend of vijand voor sportblessures?

Heb je vragen omtrent deze blogpost, twijfel je of jouw loopstijl, schoeisel of houding (o.a. ook kracht-lenigheid) je sportprestaties beïnvloedt of het risico op blessures vergroot? Of heb je al last van pijnklachten en wil je daar gericht aan werken? Maak dan een afspraak, zodat ik je met een professionele analyse en persoonlijk advies verder kan helpen!

Lees meer »

Kinesitherapie en het gebruik van dry needling

Kinesitherapie is gericht op het verbeteren van de bewegingsfunctionaliteit van het lichaam. De therapeut werkt aan het herstel van spieren, gewrichten en weefsels, vaak door middel van oefeningen, mobilisatie en manuele technieken. Één van de aanvullende methoden die vaak gebruikt worden, is dry needling.

Lees meer »

Ergonomie op het werk: het belang van een goede houding en beweging

Ergonomie is een cruciaal aspect van ons dagelijkse werkleven, vooral als het gaat om het voorkomen van lichamelijke klachten zoals rug-, schouder-, nek-, hoofd- en kaakpijn. Vanuit het perspectief van een kinesitherapeut is ergonomie meer dan alleen het juist afstellen van je bureaustoel of het goed positioneren van je computerscherm; het gaat ook om bewustwording van je houding en het integreren van beweging gedurende de werkdag.

Lees meer »

Wat gebeurt er met onze spieren naarmate we ouder worden?

Naarmate we ouder worden, verliezen we geleidelijk spiermassa. Maar waarom gebeurt dit? Dit komt door 'anabole resistentie', wat betekent dat het lichaam minder reageert op anabole stimuli, zoals voedingsproteïnen en krachttraining, die normaal gesproken de spieropbouw stimuleren. Dit kan leiden tot een verminderde capaciteit om spiermassa op te bouwen of te behouden, veroorzaakt door factoren zoals inactiviteit, ziekte of simpelweg veroudering. Het is een natuurlijk proces.

Lees meer »